camera instellingen onthouden

Hoe werken die knopjes ook al weer?

Of je nou een pro bent of gewoon lekker foto's maakt voor de lol, het is superhandig om je camera-instellingen te kunnen onthouden. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een foto maakt en hij weer te donker is? Het kan frustrerend zijn om steeds opnieuw te moeten klooien met instellingen. Daarom is het slim om te weten hoe je je camera goed kunt instellen, en dat helpt echt je foto's naar een hoger niveau te tillen.

Waarom is het handig om je camera-instellingen te onthouden?

Snelheid: Als je je favoriete instellingen paraat hebt, hoef je niet telkens te klooien met je camera voordat je een foto neemt. Dat scheelt tijd, vooral als je snel moet zijn, bijvoorbeeld bij bewegende onderwerpen of op evenementen.

Altijd dezelfde stijl: Met consistente instellingen krijgen al je foto's min of meer dezelfde look. Dat is handig als je aan een project werkt of een bepaalde sfeer wilt creëren in je portfolio.

Meer focus op het moment: Als je je geen zorgen hoeft te maken over technische dingen, kun je je volledig richten op het vastleggen van dat ene speciale moment. Dat is goed voor je creativiteit en helpt je om echt mooie foto's te maken.

Maar voordat je ze echt kan onthouden moet je gewoon veel oefenen. Dat zal vast niet als een verrassing komen. Heb je wel eens overwogen om een spiekbriefje te gebruiken tijdens het oefenen? Een kaartje waar alle instellingen even voor je uitgeschreven staan. Zie de foto hieronder. Spieken is helemaal niet erg, door het vele herhalen blijven de begrippen sluitertijd, diafragma en ISO dan vanzelf in je hoofd hangen! Zo'n spiekbriefje kan je gewoon in je tas stoppen als je weer op pad gaat om foto's te maken.

 

Spiekbriefje bekijken
KDPfoto-0002

Tips om je camera-instellingen te onthouden

Lees je eerst goed in: Voordat je je camera op de M-stand draait moet je eerst zelf echt begrijpen wat de verschillende instellingen allemaal betekenen. Ga dit niet alsmaar Googlen. Er staan namelijk talloze uitleggen op het internet over de camera-instellingen en je wil voorkomen dat je in de war raakt. Zoek een passende cursus basisfotografie of lees een boek over de instellingen. Tijdens de cursus of het lezen kan je langzaam ook een beetje beginnen met oefenen. Maar start niet zonder voorkennis.

Schrijf ze op: Noteer je favoriete instellingen voor verschillende situaties, zoals landschappen, portretten of actiefoto's. Of stel ze automatisch in op je camera. Je kan namelijk bij sommige camera's de huidige camera-instellingen vastleggen onder een knop zodat je ze heel makkelijk er weer bij kan halen. Hoe dat werkt verschilt per camera en kan best een klusje zijn om in het menu goed te zitten. Lijkt je dat fijn? Laat dan even een professional met je meekijken.

Oefen regelmatig: Het onthouden van je camera-instellingen wordt steeds makkelijker als je het vaak genoeg doet. Probeer verschillende instellingen uit en kijk wat het beste werkt voor jou. Zoek daarbij ook verschillende lichtsituaties op. Binnen, buiten, slecht weer of juist een velle zon. Kijk wat er gebeurd als je 1 van de 3 instellingen van de belichtingsdriehoek aanpast. En ga zo steeds een stapje verder.

Blijf flexibel: Het is goed om je favoriete instellingen te kennen, maar blijf ook openstaan voor nieuwe dingen. Probeer af en toe eens iets anders uit en pas je instellingen aan als dat nodig is.

Conclusie

Het is superhandig om je camera-instellingen te kunnen onthouden. Zo werk je efficiënter, houd je consistentie in je foto's en blijf je je creativiteit stimuleren. Met een beetje oefening en doorzettingsvermogen krijg je het zo onder de knie. Dus ga lekker op pad, vertrouw op je kennis van je camera en maak de mooiste foto's!

Ontwerp zonder titel-5
Meer informatie over het boek