Let’s talk about money; Waar baseert een trouwfotograaf de prijzen op?

 De zin die ik als trouwfotograaf misschien wel het vaakste hoor “Waarom is het zo duur?” Maar is het wel echt zo duur? Laten we eens even in het kostenplaatje duiken.

Veel fotografen delen deze informatie niet graag met hun klanten. Maar ik vind het juist belangrijk dat mijn klanten inzicht krijgen in waar ze voor betalen. En zo werk ik het taboe over ‘dure trouwfotografen’ misschien ook nog eens de wereld uit. 

 

1.     Tijdsinvestering

Naast dat je als trouwfotograaf soms wel 12 of zelfs 14 uur op een bruiloft staat te fotograferen, ben je ook tijd kwijt aan heel veel andere dingen. Zoals het onderhouden van het klantencontact, een eventuele pre-weddingshoot, het selecteren van alle goede foto’s, het editten van alle goede foto’s, het afleveren van de galerij en vergeet het opmaken van het trouwalbum niet. Het aantal uur dat een trouwfotograaf op een bruiloft staat, gaat soms wel 3x over de kop als je alle tijdsinvestering van de extra taken er bij rekent.

 

2.     Kosten van de fotograaf

De trouwfotograaf maakt ook veel kosten om een prachtige trouwgalerij te kunnen afleveren. Denk aan de abonnementen voor de programma’s waar de fotograaf mee werkt. Het onderhouden van een website. Het aanschaffen van nette kleding, de reiskosten etc. Hier zitten nog veel meer verborgen kosten.

3.     Apparatuur

Naast alle verborgen kosten moet de fotograaf ook daadwerkelijk met apparatuur komen om de bruiloft vast te kunnen leggen. In mijn tas zitten twee professionele camera’s, drie lenzen, drie flitsers, drie klemmen, drie opzetstukken (voor de flitsers), een laptop, een harde schijf, zes SD-kaarten, een riem om twee camera’s aan vast te kunnen klikken en een statief. Oké heel eerlijk, dat past niet in één tas. Daar heb ik er twee voor nodig. Daarnaast moet dat apparatuur ook onderhouden worden. Alleen even een doekje er overheen gaat helaas niet door.

 

4.     Brood op de plank

Zo nu we alle kosten uitgerekend hebben, is het tijd om nog wat over te houden voor de maaltijd van de volgende dag. Want ja wij zijn ook ondernemers en willen graag wat overhouden voor een goede maaltijd. Daarnaast spaar ik ook graag voor mijn bedrijf, mocht er wat stuk gaan of mocht ik willen investeren in mijn eigen ontwikkeling. Alles bij elkaar opgeteld kom je dus inderdaad uit op een heel reëel bedrag. Maar voor dat bedrag mag jij ook wat verwachten van je trouwfotograaf!

custom_logo_KYRA-DE-PUTTER-netherlands-94collection-wedisson-com_1673454659_132
5.     De expertise van de fotograaf

Want laten we eerlijk zijn. Je zoekt je trouwfotograaf toch uit op de foto’s die je ziet? Je trouwfotograaf heeft heel veel moeite, tijd en energie gestopt om zich zo te ontwikkeling om daar te komen. Jij wilt die unieke shots van jouw bruiloft. Daar moet moeite voor gedaan worden. Met deze tips heb je sowieso die unieke shots hebt van jouw bruiloft!

 

Zonder gekheid. Het is echt een geweldig beroep. En ondanks alle kosten, tijd en moeite, is elke bruiloft een feestje! Ik rij terug met een glimlach op mijn gezicht, een voldaan gevoel en de meest toffe trouwfoto’s op mijn zes SD-kaarten. En als ik dan thuis kom en de foto’s inlaadt, ja dan ben ik al die kosten weer vergeten!

Trouwen in Meppel Kalkovens-15
Trouwfotos Den Alerdinck-42
Trouwfotos Den Alerdinck-7
Trouwfotograaf Zwolle-76
Trouwfotos Den Alerdinck-45
Trouwfotos Den Alerdinck-25
Trouwfotos Den Alerdinck-27
Bruiloft foto's Zwolle-43
Trouwfotograaf Zwolle-50
Bruiloft foto's Zwolle-53
Bruiloft foto's Zwolle-38

Meer blogs over trouwen!

Trouwfotograaf Zwolle-5
Bruiloft

20-04-23

De juiste trouwfotograaf vinden: zo doe je dat!

Op zoek naar de juiste trouwfotograaf? Ontdek onze tips en adviezen om...

Lees verder
KDPfoto-2634
Bruiloft

15-07-23

Een uitgebreid stappenplan voor het plannen van jouw perfecte bruiloft!

Dit handige stappenplan geeft jou structuur en houvast in het plannen van...

Lees verder
KDPfoto-3655
Bruiloft

26-01-24

De drie meeste gemaakte fouten tijdens het plannen van een bruiloft

Verlies jezelf niet in de chaos van het plannen van een bruiloft met deze...

Lees verder